Tel: 02 / 48484111. Otváracie hodiny: Po-Pi: Predaj 07:30-18:00, Servis 07:00-18:00, So-Ne: Zatvorené

Ďalšie

    TVORÍME BUDÚCNOSŤ

    Zladený medzinárodný tím, česká inšpirácia, moderné riešenia. Toto všetko prispieva k dizajnu vozidiel značky ŠKODA. Dizajnéri sami vedia, že tvoria budúcnosť. Pozrite sa, ako vznikal dizajn najnovšieho modelu ENYAQ iV.

    Vozidlá značky ŠKODA majú charakteristický vzhľad a jasnú vizuálnu identitu. Tá okrem iného netají inšpiráciu tradičným českým sklárstvom a kubistickým slohom známym z umenia a architektúry. „Je to dar, ktorý je vo svete veľmi jedinečný

    Práve Stefani a jeho tím teraz predstavili dizajn elektromobilu ŠKODA ENYAQ iV a proces jeho vzniku v rámci virtuálnej konferencie organizovanej na dizajn zameraným portálom Car Design News. Za pozornosť stojí hlavne to, akými zásadami sa celý tím pri príprave vozidla riadil. „Fascinuje ma nadšenie inžinierov, kreativita a chuť robiť veci inak,“ chváli Stefani tím zložený zo 160 dizajnérov z 25 krajín sveta.

    oliver-stefani-chief-designer-skoda-1440x960Oliver Stefani
    šéfdizajnér ŠKODA AUTO

    Podľa Petra Matušinca, jedného z vedúcich predstaviteľov tímu exteriérového dizajnu, sú kľúčovým faktorom charakteristické detaily všetkých vozidiel ŠKODA. A to vrátane tzv. „power dome“, teda výrazného prelisu nachádzajúceho sa v strednej časti kapoty, na ktorého špičke je zasadené logo automobilky. Okrem toho je to samozrejme maska chladiča s vertikálnymi lamelami, typická grafika zadných svetlometov v tvare písmena C alebo charakteristická bočná ŠKODA línia. „Každému modelu však chceme dať aj jeho vlastný charakter,“ upozorňuje Matušinec.

    Petr MatušinecPetr Matušinec
    vedúci tímu exteriérového dizajnu

    Vonkajší charakter sa premieta aj do interiéru vozidla. Tvar palubnej dosky kopíruje tvar prelisu na kapote a tento detail zároveň ukazuje, že riešenia používané dizajnérmi značky ŠKODA nie sú samoúčelné. „Plocha, ktorú vytvára línia nachádzajúca sa pod dotykovým displejom, slúži ako opora pre ruku pri jeho ovládaní,“ vysvetľuje dôležitý detail Peter Olah, ktorý je šéfom dizajnu interiéru. Podľa neho je dizajn kabíny vozidiel ŠKODA predovšetkým demokratický a praktický. Dôležití sú všetci cestujúci, nielen vodič za volantom. Preto kladie architektúra interiéru dôraz na symetriu a priestrannosť.

    Peter OlahPeter Olah
    šéf dizajnu interiéru

    Kateřina Vránová zodpovedná za oblasť Color & Trim, teda farby vozidla a použité materiály, vysvetľuje, ako ŠKODA pri modeli ENYAQ iV docielila, že cestujúci sa vnútri vozidla cítia ako v obývačke. Inšpirácia podľa nej pochádza zo súčasného sveta módy, architektúry i umenia a úlohou jednotlivých konceptov je vytvárať určitú atmosféru a náladu: športovú, pokojnú, hrejivú. „Čím ďalej, tým viac sa koncentrujeme na obnoviteľné materiály. Toto je téma, ktorá má budúcnosť nielen v automobilovom priemysle,“ konštatuje Kateřina Vránová.

    Kateřina Vránová
Kateřina Vránová
    Color & Trim

    Čoraz dôležitejšiu rolu zohrávajú u vozidiel ŠKODA aj svetlomety. „Ich dizajn dopĺňa vzhľad vozidla ako šperky,“ hovorí Petr Nevřela, vedúci dizajnu exteriérového osvetlenia. Okrem inšpirácie českým krištáľom však zostáva zásadný predovšetkým dôraz na bezpečnostný a praktický aspekt svetlometov. Tieto dve témy v skutočnosti podmieňujú dizajn celého vozidla. Osvetlená maska Crystal Face je akousi čerešničkou na torte. Oliver Stefani je okrem toho presvedčený, že dizajn svetiel bude pri celkovom dizajne vozidiel ŠKODA zohrávať čoraz dôležitejšiu úlohu.

    Zdroj: skoda-auto.sk

    Novinky